Benefity nerezu sú známe už dhé roky


Schodisko bez zábradlia s počtom stupňov viac ako tri asi nenájdete, jedine v prípade rozostavanej stavby alebo schodiska v havarijnom stave, inak je nemožné používať ho bez tohto bezpečnostného opatrenia. Zábradlia sú oporou pri vystupovaní alebo schádzaní po schodoch, a tiež bránia prepadnutiu z výšky, ktorá častokrát môže dosahovať aj desiatky metrov.

Lesklý či matný, vždy je elegantný

Funkcia schodiska je každému známa, spája rozličné výškové úrovne podlaží domov alebo terénu, normami sú udané jeho maximálne a minimálne výšky, šírky, či počty stupňov v jednom ramene, ktoré treba pri ich konštruovaní dodržiavať. Hlavným bezpečnostným prvkom je zábradlie, býva v rozličných dizajnoch a typoch, najčastejšie je nerezové. Okrem schodísk ohraničuje aj terasy či balkóny.

Mestské ovzdušie a štýly architektúry, ktoré sa uplatňujú na moderných stavbách, si priam žiadajú odolný a nadčasový nerez, ktorý vydrží aj nástrahy mestského vzduchu a intenzity používania, úplne jednoducho sa ošetruje, stačí ho len utierať od nečistôt a prachu a leštiť, takto nerezove zabradlie vydrží celé roky. Jeho benefitom je univerzálne použitie ku každému interiéru či exteriéru, v leštenej či matnej forme alebo v kombinácii so sklom budú dominovať každému priestoru.

Dizajnéri majú originálne nápady

Stĺpikový typ zábradlia, ako sám názov napovedá, je zložený iba z nerezových stĺpikov, no môže sa skombinovať aj so sklom, ktoré tvorí výplň medzi nosnými stĺpikmi, a týmto mixom materiálov dosiahneme veľmi originálny a dizajnovo netradičný prvok pri schodiskách. Sklo je bezpečnostné a jeho povrch môže byť v najrôznejších úpravách, počnúc základným čírym až po atypické geometrické vzory. Konštrukcia stĺpikov sa dá ukotviť do schodiska zhora alebo do bočnej strany, každý typ má svoje výhody, a tiež je vyjadrením zámeru architekta či dizajnéra. Nerez patrí sám o sebe medzi drahšie materiály, a preto aj cena zábradlia je o niečo vyššia, no cenu ovplyvňuje aj jeho množstvo, druh či potreba výroby nejakých atypov, takže vypracovanie cenovej ponuky je záležitosť každej zákazky samostatne.